Siirry sisältöön

Ajankohtaista

AJANKOHTAISTA

HERTTONIEMI LANDSCAPES – MIKHAIL SHUBININ NÄYTTELY 12.-27.4.

Mikhail Shubin on Herttoniemessä asuva harrastajataiteilija. Hän on koulutukseltaan matematiikan tohtori ja työskentelee THL:ssä ja Aalto-yliopistossa. Shubin saa taideteoksiinsa inspiraatiota arkkitehtuurista, skandinaavisesta luonnosta, videopeleistä ja eurooppalaisen symbolismin perinteistä. Näyttelyssä on eri tekniikoilla tehtyjä töitä, kaikki Herttoniemestä. Maalauksissaan Schubin pyrkii vangitsemaan tavallisen luonnon kauneuden, jotain, joka näkyy ikkunasta tai takapihalta. ”Olen iloinen, että saan asua täällä”, Mikhail sanoo. ”Herttoniemessä jopa ruokakaupassa käyminen on esteettisesti inspiroivaa.”

Mikhail Shubin is an amateur artist based in Herttoniemi. He has a PhD in Mathematics and works in THL and Aalto university. Shubin creates artworks inspired by architecture, Scandinavian nature, videogames and traditions of European Symbolism. This exposition contains works in diverse techniques, all done in Herttoniemi. These paintings try to capture the beauty of ordinary nature, something one can see from one’s window or in a backyard. ”I’m happy to live here”, says Mikhail, ”in Herttoniemi even going to grocery store is aesthetically inspiring.” All money received from this exhibition would be donated to the Ukrainian Association in Finland.

UNELMIEN HERTTONIEMI TULEVAISUUSTYÖPAJA 5.4.

Nyt on tilaisuus unelmoida, inspiroitua ja vaikuttaa!

Hertsikan Pumppu järjestää tulevaisuustyöpajan, jossa 12 alueen asukasta pääsee kertomaan omat ajatuksensa ja ideoimaan unelmien Herttoniemeä ja sen asukastoimintaa. Tilaisuuden alustaa ja fasilitoi futuristi Reeta Partti.

Tuloksia hyödynnetään laajasti Hertsikan Pumpun toiminnan kehittämisessä.
Jokainen osallistuja saa tilaisuuteen osallistumisesta 20 euron lahjakortin. Tilaisuudessa on tarjoilu.

Keskviikkkona 5.4. klo 17-20 Hertsikan Pumpussa. Sitovat ilmoittautumiset 31.3. mennessä info(at)hertsikanpumppu.fi

Osallistujien valinnassa noudatetaan monimuotoisuuden periaatetta.

UNELMOI
OSALLISTU
INSPIROIDU
VAIKUTA

 

VANHAN HERTTONIEMEN PIHAKIRPPIS 7.5!

Hertsikan Pumpun järjestämään kyselyyn pihakirppiksen ajankohdasta tuli ennätysmäärä vastauksia: yhteensä 416 (ml. Facebookissa annetut äänet)! Ylivoimaisesti suosituin on lauantai 7.5., joka sai 196 ääntä. 21.5. sai 122 ääntä ja 23.4. sai 98 ääntä.

Pihakirppis siis järjestetään sunnuntaina 7.5!
Totuttuun tapaan pihakirppikseen mukaan ilmoittautuneista taloyhtiöistä tehdään kartta. Voit ilmoittaa taloyhtiösi mukaan 15.4. mennessä tästä linkistä.

Linkki Facebook-tapahtumaan.

RAUTAISANNOS HERTSIKAN ASUKASTOIMINTAA 8.3.

Hertsikan Pumppu järjesti asukastoiminnan ideointi-illan 8.3. Tilaisuuteen kutsuttiin asukkaiden lisäksi Helsingin kaupunginvaltuutettuja ja alueen aktiiveja. Hertsikan Pumpun esittelyn jälkeen käydyssä keskustelussa nousi esille korostetusti Herttoniemen keskeinen ongelma eli tilojen puute. Herttoniemitalon purkamisen ja kirkon sulkemisen jälkeen Herttoniemessä ei yksinkertaisesti ole tiloja harrastaa. Erityisesti liikuntatiloille on huutava tarve. Hertsikan Pumpun asukastilan pienuus rajoittaa tilan käyttömahdollisuuksia. Eri kohderyhmistä erityisesti varhaisnuorten tilanne puhutti; varhaisnuorille toivotaan lisää iltapäivätoiminnan mahdollisuuksia.
Keskustelussa tuotiin esille myös Helsingin kaupungin rooli asukastoiminnan raamittajana siten, että kaupunki rahoittaa toimintaa ja tarjoaa tiloja. On tärkeää tuntea kaupungin päätöksenteko ja aikataulujen merkitys. Kaupungin budjetin käsittelyssä asukastoiminnan määrärahat ovat viimeisenä jonossa. Helsingin kaupungilla on kyllä tavoite saada kaikki kaupungin tilat mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön parin vuoden sisällä. Toisaalta kaupungin vuokrataloyhtiön Hekan tilat eivät ole samalla tavalla käytettävissä kuin kaupungin tilat. Herttoniemen sairaalassa olisi tiloja, mutta niiden käyttöä rajoittaa henkilökunnan puute.
Myös alueellinen yhteistyö Asukastalo Ankkurin ja Hertsikan Pumpun välillä tuli esille. Yhteistyötä on jo nyt, mutta Ankkurin ja Pumpun toiminta eroavat toisistaan. Lisäksi asukkaat haluavat toimintaa oman kodin lähellä. Yhteistyötä voi tehdä myös vaikutettaessa päätöksentekoon. Asukastoimijoiden on pidettävä ääntä itsestään; siten asioihin voidaan vaikuttaa.
Tilaisuuteen osallistuivat kaupunginvaltuutettuTuomas Rantanen (Vihreät), varavaltuutetut Johanna Laisaari (SDP), Mirita Saxberg (Kokoomus), Nina Miettinen (Vihreät) ja Mika Raatikainen (Perussuomalaiset). Tilaisuuteen osallistuvat myös mm. stadiluotsi Johannes Jauhiainen, pastori Sari Oikarinen Herttoniemen seurakunnasta, puheenjohtaja Hilkka Helsti Herttoniemi-seurasta ja puheenjohtaja Lea Vetri Asukastalo Ankkurista.
Asukastoiminnan ideointi-ilta sai hyvän vastaanoton ja Hertsikan Pumppu tulee jatkossakin järjestämään vastaavia tilaisuuksia.

MAAILMAA TOIMITTAJAN SILMIN 1.3.

Helsingin Sanomien toimittaja Marko Junkkari oli 1.3. vieraana Hertsikan Pumpun keskustelutilaisuuksien sarjassa ”Hertsika ja muu maailma”. Junkkaria jututti Timo Ala-Vähälä. Vilkkaan keskustelun aiheina olivat mm. kuukauden päästä järjestettävät eduskuntavaalit, politiikka, poliitikot ja puolueet yleensä, Venäjä, Ukraina, Nato, toimittajan työ – erityisesti suhteessa poliitikkoihin – Helsingin Sanomat lehtenä ja työpaikkana sekä digi- ja paperilehden erot. Junkkari kiitteli myös Herttoniemeä kylämäiseksi ja viihtyisäksi.
Keskustelutilaisuus veti hyvin yleisöä ja yleisö oli aktiivista. Seuraava ”Hertsika ja muu maailma ”-tilaisuus on keskiviikkona 19.4. klo 18, jolloin on vuorossa Herttoniemen seurakunnan kirkkoherra Minnamari Helaseppä.

LINTURETKI VANHANKAUPUNGINLAHDELLE 16.4.

Sorsat, sotkat ja koskelot täyttävät lahden ja harmaahaikarakolonia aloittelee pesimäpuuhiaan. Hanhet ja kurjet muuttavat runsaina ja haukkoja muuttaa hyvällä kelillä jopa kymmenen eri lajia.
Kahlaajista ilmestyvät rannoille tyllit ja viklot ja pelloilla västäräkit sekä töyhtöhyypät ruokailevat runsaslukuisina. Metsässä peukaloiset, punarinnat ja rastaat pitävät konserttiaan. Jos kevät etenee hyvin saattaa ensimmäinen kalatiira tai vaikka haarapääskykin kiertää ruovikon yllä.
Lähtö Herttoniemen metroasemalta klo 8, paluu noin klo 12. Max 20 osallistujaa. Pidetään kahvi-/evästauko Purolahden lintutornilla (omat eväät mukaan). Oppaana aktiivinen lintuharrastaja Juha Salin. Säävaraus. Omat kiikarit mukaan!
Ilmoittautuminen 13.4. mennessä.

ONNISTUNUT VYSOTSKI-KONSERTTI UKRAINAN HYVÄKSI

Hertsikan Pumpussa 16.2. järjestetty Vysotski-konsertti Ukraina-keräyksen hyväksi onnistui hyvin! Trubaduurit Juha Peltomaa ja Antti Äijälä esittävät suomeksi Vladimir Vysotskin lauluja, ja lisäksi Peltomaa kertoi Vysotskin elämästä. Kuulijoita oli kolmisenkymmnetä eli ”tupa täynnä”. Konsertin tuotto 535 euroa lahjoitetaan Auta Ukrainaa -keräykselle.

Hertsikan Pumppu kiittää lämpimästi Juha Peltomaata ja Antti Äijälää, yleisöä sekä illan emäntiä onnistuneesta illasta!

VYSOTSKI-KONSERTTI UKRAINAN HYVÄKSI 16.2.

Hertsikan Pumppu järjestää Vysotski-konsertin Ukrainan hyväksi 16.2. klo 18-19. Trubaduuri Juha Peltomaa esittää suomeksi Vladimir Vysotskin lauluja sekä kertoo Vysotskin elämästä. Peltomaa on muokannut lauluja useiden uskollisten käännösten pohjalta.
Vladimir Vysotski (1938-1980) oli keskeisiä Neuvostoliiton trubaduureja, ja hänen kansansuosionsa oli ja on edelleen koko maailmankin mittakaavassa ylittämätön. Teksteissään ja esityksissään hän etsi usein totuutta valheita täynnä olevasta yhteiskunnasta. Jokaisella laulullaan hän elvytti varmuutta siitä, että kaikesta valheesta ja saastasta tulee loppu. Vysotski ei elämänsä aikana saanut julkaistua tuotantoaan. Vysotski sanoikin, että ”Varmin tapa levittää lauluja on niiden kieltäminen”.
Konsertti Hertsikan Pumpun asukastilassa, osoite Hiihtomäentie 39. Vapaaehtoinen maksu, konsertin tuotto lahjoitetaan Auta Ukrainaa -keräykselle.

HERTSIKA JA MUU MAAILMA -KESKUSTELUTILAISUUS 1.3.

Keskustelutilaisuuksien sarja ”HERTSIKA JA MUU MAAILMA” jatkuu. Vuorossa Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkari.

Marko junkkari kertoo näkemyksistään Herttoniemestä ja erityisesti mediasta. keskustelunaiheina mm. tulevat eduskuntavaalit, Ukraina ja Venäjä. Junkkaria jututtaa Hertsikan Pumpun ex-puheenjohtaja Timo Ala-Vähälä.

”HERTSIKA JA MUU MAAILMA” -keskustelutilaisuuksissa herttoniemeläiset ja herttoniemenrantalaiset eri alojen asiantuntijat alustavat yleisöä kiinnostavista asioista. Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan! Kahvitarjoilu.

Hertsikan Pumpun asukastila 1.3. klo 18.00-20.00.

INNOSTAVA KESKUSTELUTILAISUUS 25.1.

Kirjailija, kolumnisti ja näyttelijä Kaarina Hazard aloitti Hertsikan Pumpun keskustelutilaisuuksien sarjan ”Hertsika ja muu maailma” keskiviikkona 25.1. Hazardia jututti Timo Ala-Vähälä. Yleisö oli aktiivista, keskustelu kävi innokkaasti ja aiheet aaltoilivat laveasti julkisuudesta kirjallisuuteen, kirjoittamiseen, näyttelemiseen, tv-sarjoihin, yleismaailmallisiin mullistuksiin ja uhkiin, suhtautumiseen eläimiin ja median muuttumiseen. Kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut ilta!
Seuraava ”Hertsika ja muu maailma” -tilaisuus on keskiviikkona 1.3. klo 18, jolloin on vuorossa Helsingin Sanomien toimittaja Marko Junkkari.

Eeva Kuuluvainen oli myös Hertsikan Pumpun perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja sekä Pumpun kantavia voimia toiminnan ensimmäisinä vuosina. Herttoniemi ja yhteisöllisyys olivat lähellä Eevan sydäntä. Eevan muistokirjoitus Helsingin Sanomissa 17.1.2023

BIRGITTA MELAVIRRAN NÄYTTELY 1.-28.2.

Birgitta Melavirran näyttely on Hertsikan Pumpun asukastilassa 1.-28.2. Esillä on Melavirran maalauksia ja keramiikkaa. Melavirta asuu Herttoniemenrannassa.
Birgitta Melavirta on käynyt Vapaa taidekoulun 1972-1974, opettajinaan mm: Kauko Hämäläinen, Tor Arne ja Carolus Enckell. Hän myös opiskellut diplomitaideterapeutiksi 1995 Luontaislääketieteen Instituutti Kaironissa. Melavirta on osallistunut useisiin yksityisnäyttelyihin sekä yhteisnäyttelyihin.
”On viisaasti sanottu, että luovuuden lähtökohta on liike. Ajatusten virta, tekojen virta – lähtee ajattelun liikkeestä kädentaitoihin. Sellainen positiivinen riippuvuus se mielestäni onkin. Itse sain tartunnan jo teinivuosina.
Taiteiden parissa työskentely on usein yksinäistä, hiljaista puuhaa. Mutta myös itsehoitoa ja ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa. Ja sitä ei-niin-sosiaalista vaihetta seuraa sitten jo yhteistyö ripustamisessa näyttelyvaiheessa. Korostan näyttelyn avajaisten sosiaalista häppeninkiä!
Birgitta Melavirran näyttelyn avajaiset ovat lauantaina 28.1. klo 13-15. Hertsikan Pumpun tila on avoinna maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 9-15. Näyttelyn aikana Hertsikan Pumpun tila tulee olemaan avoinna parina arki-iltana ja yhtenä sunnuntai-iltapäivänä, mutta tarkat päivät eivät vielä ole tiedossa. Katso näyttelyn esittelyvideo!

HERTSIKA JA MUU MAAILMA -KESKUSTELUTILAISUUS 25.1.

Hertsikan Pumppu järjesti muutama vuosi sitten keskustelutilaisuuksien sarjan ”HERTSIKA JA MUU MAAILMA”. Sarjalle on kovasti toivottu jatkoa.
Keskustelutilaisuuksien sarja jatkuu tammikuussa! Ensimmäisenä on vuorossa vapaa kirjoittaa Kaarina Hazard.
Kaarina Hazard kertoo näkemyksistään julkisuudesta, mediasta sekä maailman ja Suomen henkisestä tilasta. Hazardia jututtaa Hertsikan Pumpun ex-puheenjohtaja Timo Ala-Vähälä.
Kaarina Hazard on toiminut kolumnistina, näytellyt elokuvissa ja tv-sarjoissa sekä kirjoittanut useita kirjoja.
”HERTSIKA JA MUU MAAILMA” -keskustelutilaisuuksissa herttoniemeläiset ja herttoniemenrantalaiset eri alojen asiantuntijat alustavat yleisöä kiinnostavista asioista. Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan! Kahvitarjoilu.

Hertsikan Pumpun asukastila 25.1. klo 18.30-20.30.

VLADIMIR VYSOTSKIA SUOMEKSI 30.11.

Trubaduurit Juha Peltomaa ja Antti Äijälä esittävät suomeksi Vladimir Vysotskin lauluja Hertsikan Pumpussa keskiviikkona 30.11. klo 18-19. Laulujen lisäksi Peltomaa kertoo Vysotskin elämästä. Peltomaa on muokannut lauluja useiden uskollisten käännösten pohjalta.
Vladimir Vysotski (1938-1980) oli keskeisiä Neuvostoliiton
trubaduureja, ja hänen kansansuosionsa oli ja on edelleen koko maailmankin mittakaavassa ylittämätön. Teksteissään ja esityksissään hän etsi usein totuutta valheita täynnä olevasta yhteiskunnasta. Vysotski ei elämänsä aikana saanut julkaistua tuotantoaan. Vysotski sanoikin, että ”Varmin tapa levittää lauluja on niiden kieltäminen”.
Juha Peltomaa korostaa, että Vysotski ja hänen tuotantonsa ovat edelleen ajankohtaisia Venäjällä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta pienuudesta johtuen tilaan mahtuu max 30 henkilöä.

LEONARD COHENIA SUOMEKSI 20.10.

Trubaduuri Juha Peltomaa esittää suomeksi Leonard Cohenin lauluja Hertsikan Pumpussa torstaina 20.10. klo 18-19. Laulujen lisäksi Peltomaa kertoo Cohenin elämästä. Peltomaa on itse kääntänyt Cohenin lauluja ja tekstejä suomeksi. Vuosien 1968-69 tekstit on Peltomaalle kääntänyt Marjatta Harzel.
Juha Peltomaa korostaa, että Cohenista puhuttaessa naissuhteet korostuvat liikaa ja antavat yksipuolisen kuvan Cohenista. Cohenin käsittelee tuotannossaan laajasti elämää, kuten rakkautta, uskontoa, valtaa ja menestystä.

Hertsikan Pumpun tilassa 20.10. klo 18-19. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta pienuudesta johtuen tilaan mahtuu max 25 henkilöä.

KIINANMERELTÄ ILVESTIELLE – ALPO TUURNALAN AKVARELLEJA 15.10.-30.11.

Kiinanmereltä Ilvestielle on herttoniemeläisen Alpo Tuurnalan akvarellinäyttely. Kolmeen teemaan jakautuva näyttely on suppeahko, mutta edustava otos Tuurnalan akvarelleista. Näyttelyssä on esillä noin 30 akvarellia. Tuurnala on kiinnostunut merenkulun ja purjelaivojen historiasta, ja hän on kirjoittanut useita kirjoja näistä aiheista. Hän on myös itse kuvittanut kirjansa.
• Meri – ystävä ja uhka -teema esittelee Tuurnalan merenkulkuun ja merenkulun historiaan liittyviä akvarelleja. Akvarelleista saa hyvän käsityksen siitä, millaista elämä merellä ja merimiehen elämä on. Meri on todellakin ystävä ja uhka.
• Saaristossa -teema esittelee elämää saaristossa. Tuurnala vietti lapsuutensa Kotkassa, ja jo tuolloin hänelle tuli tutuksi mm. saariston kiehtovuus ja luotsien elämä. Tuurnala vietti myös yli 30 vuotta kesät perheineen Kuninkaansaarella – aiemmin suljetulla sotilassaarella. Osa akvarelleista kertoo näistä kesistä.
• Ilvestie Herttoniemi -teema esittelee elämää Herttoniemen Ilvestiellä, jossa Tuurnala on perheineen asunut 40 vuotta. Elämä omakotitalossa on rikasta vuodenaikojen vaihteluineen ja tontilla vierailevine eläimineen.
Alpo Tuurnala on eläkkeellä oleva merivoimien yli-insinööri. Hän on kirjoittanut viisi merenkulun historiaa käsittelevää kirjaa, ja lisäksi hänen akvarellejaan on useissa muissa kirjoissa.
Alpo Tuurnalan akvarellien näyttelyn toteuttaa Hertsikan Pumppu yhteistyössä John Nurmisen Säätiön kanssa, joka on myös julkaissut Tuurnalan merenkulun historiaa käsittelevät kirjat.
Näyttelyn avajaiset ovat lauantaina 15.10. klo 12–14. Näyttelyn avauspuheenvuorot käyttävät Hertsikan Pumpun puheenjohtaja Ari Virtanen ja Alpo Tuurnalan pitkäaikainen ystävä ja entinen esimies amiraali Juhani Kaskeala. Tämän jälkeen Alpo Tuurnala kertoo lyhyesti teostensa taustoista.
Näyttely on avoinna Hertsikan Pumpun asukastilassa 15.10.-31.11.2022 ma, ti ja to klo 9–15. Näyttelyssä on myös mahdollista tutustua Tuurnalan kahteen kirjaan ja hankkia niitä itselleen.

Kuvassa Tuurnalan akvarelli Teeklipperi.

AVOIMET OVET HERTSIKAN PUMPUSSA TORSTAISIN

Hertsikan Pumpun asukastilassa on avoimet ovet torstaisin klo 11-13. Tarjolla kahvia ja vapaata seurustelua.

Tervetuloa!

SYKSYN PIHAKIRPPIS ONNISTUI HIENOSTI

Sunnuntaina 11.9. Vanhan Herttoniemen pihakirppis järjestettiin ensimmäisen kerran syksyllä! Syksyn pihakirppis onnistui hyvin – myyjiä oli kevään tapahtumaan verrattuna hieman vähemmän, mutta yleisöä oli kuitenkin kivasti liikkeellä. Ennen kaikkea sää oli superhieno! Kiittävää palautetta syksyn pihakirppiksestä tuli runsaasti. Seuraava pihakirppis on ensi keväänä ja pihakirppis tullaan järjestämään myös ensi syksynä!

HERTSIKAN PUMPUN 10-VUOTISJUHLA 3.9.

Hertsikan Pumppu vietti 10-vuotisjuhliaan lauantaina 3.9. Juhlat onnistuivat oikein hyvin – ohjelma oli sopivan monipuolista ja vieraita riitti koko juhlan ajan. Jorma Harjamäen luontokuvanäyttelyn avajaiset keräsi runsaasti yleisöä ja itse kuvat saivat runsaasti kiitosta. Justo Silverio sai monet opettelemaan salsaa. Herkulliset letut tekivät hyvin kauppansa ja juhlan loppupuolella kuultiin Juha Peltomaan ja Antti Äijälän erinomaisia Vladimir Vysotski -tulkintoja. Valokuvanäyttelyn Pumpun 10 vuoden ajalta herätti myös kiinnostusta. Tästä on hyvä lähteä kohti seuraavaa 10 vuotta!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial