Siirry sisältöön

Ajankohtaista

AJANKOHTAISTA

VLADIMIR VYSOTSKIA SUOMEKSI 30.11.

Trubaduurit Juha Peltomaa ja Antti Äijälä esittävät suomeksi Vladimir Vysotskin lauluja Hertsikan Pumpussa keskiviikkona 30.11. klo 18-19. Laulujen lisäksi Peltomaa kertoo Vysotskin elämästä. Peltomaa on muokannut lauluja useiden uskollisten käännösten pohjalta.
Vladimir Vysotski (1938-1980) oli keskeisiä Neuvostoliiton
trubaduureja, ja hänen kansansuosionsa oli ja on edelleen koko maailmankin mittakaavassa ylittämätön. Teksteissään ja esityksissään hän etsi usein totuutta valheita täynnä olevasta yhteiskunnasta. Vysotski ei elämänsä aikana saanut julkaistua tuotantoaan. Vysotski sanoikin, että ”Varmin tapa levittää lauluja on niiden kieltäminen”.
Juha Peltomaa korostaa, että Vysotski ja hänen tuotantonsa ovat edelleen ajankohtaisia Venäjällä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta pienuudesta johtuen tilaan mahtuu max 30 henkilöä.

LEONARD COHENIA KUULTIIN SUOMEKSI

Trubaduuri Juha Peltomaa esitti Leonard Cohenia suomeksi Hertsikan Pumpussa torstaina 20.10. Illan aikana kuultiin Cohenin tuotannon kulmakiviä, kuten Suzanne ja Hallelujah. Cohenin elämään ja tuotantoon perehtynyt Peltomaa on itse kääntänyt Cohenia. Lisäksi Peltomaan esittämiä lauluja on kääntänyt Marjatta Harzel. Ainoan poikkeuksen muodosti Hectorin kääntämä Suzanne. Peltomaa myös kertoi Cohenin elämästä, laulujen syntyhistoriasta ja sisällöstä sekä laulujen kääntämisestä. Peltomaa korosti, että on tärkeää löytää laulujen sisältämä ajatus, ei vain kääntää suomeksi. Tunnelmallinen Cohen-ilta keräsi mukavasti kuuntelijoita ja Cohenin ystävät vaikuttuivat käännösten oivaltavuudesta.
Seuraavan kerran Peltomaa esiintyy Pumpussa 30.11., jolloin on Vysotski-ilta. Peltomaan lisäksi Vysotskia tulee esittämään Antti Äijälä.

ALPO TUURNALAN AKVARELLINÄYTTELYN AVAJAISET 15.10.

Hertsikan Pumpun asukastilassa oli lauantaina 15.10. herttoniemeläisen Alpo Tuurnalan akvarellinäyttelyn avajaiset. Näyttelyssä on esillä kolmisenkymmentä Tuurnalan akvarellia, jotka esittelevät Herttoniemen Ilvestietä, elämää saaristossa ja elämää merellä. Avajaisvieraiden joukossa oli mm. amiraali Juhani Kaskeala – Tuurnalan ystävä jo alokasajoilta! Kaskeala piti myös puheen avajaisissa. Näyttely on avoinna 30.11. saakka ma, ti ja to klo 9-15. Tervetuloa!

LEONARD COHENIA SUOMEKSI 20.10.

Trubaduuri Juha Peltomaa esittää suomeksi Leonard Cohenin lauluja Hertsikan Pumpussa torstaina 20.10. klo 18-19. Laulujen lisäksi Peltomaa kertoo Cohenin elämästä. Peltomaa on itse kääntänyt Cohenin lauluja ja tekstejä suomeksi. Vuosien 1968-69 tekstit on Peltomaalle kääntänyt Marjatta Harzel.
Juha Peltomaa korostaa, että Cohenista puhuttaessa naissuhteet korostuvat liikaa ja antavat yksipuolisen kuvan Cohenista. Cohenin käsittelee tuotannossaan laajasti elämää, kuten rakkautta, uskontoa, valtaa ja menestystä.

Hertsikan Pumpun tilassa 20.10. klo 18-19. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta pienuudesta johtuen tilaan mahtuu max 25 henkilöä.

KIINANMERELTÄ ILVESTIELLE – ALPO TUURNALAN AKVARELLEJA 15.10.-30.11.

Kiinanmereltä Ilvestielle on herttoniemeläisen Alpo Tuurnalan akvarellinäyttely. Kolmeen teemaan jakautuva näyttely on suppeahko, mutta edustava otos Tuurnalan akvarelleista. Näyttelyssä on esillä noin 30 akvarellia. Tuurnala on kiinnostunut merenkulun ja purjelaivojen historiasta, ja hän on kirjoittanut useita kirjoja näistä aiheista. Hän on myös itse kuvittanut kirjansa.
• Meri – ystävä ja uhka -teema esittelee Tuurnalan merenkulkuun ja merenkulun historiaan liittyviä akvarelleja. Akvarelleista saa hyvän käsityksen siitä, millaista elämä merellä ja merimiehen elämä on. Meri on todellakin ystävä ja uhka.
• Saaristossa -teema esittelee elämää saaristossa. Tuurnala vietti lapsuutensa Kotkassa, ja jo tuolloin hänelle tuli tutuksi mm. saariston kiehtovuus ja luotsien elämä. Tuurnala vietti myös yli 30 vuotta kesät perheineen Kuninkaansaarella – aiemmin suljetulla sotilassaarella. Osa akvarelleista kertoo näistä kesistä.
• Ilvestie Herttoniemi -teema esittelee elämää Herttoniemen Ilvestiellä, jossa Tuurnala on perheineen asunut 40 vuotta. Elämä omakotitalossa on rikasta vuodenaikojen vaihteluineen ja tontilla vierailevine eläimineen.
Alpo Tuurnala on eläkkeellä oleva merivoimien yli-insinööri. Hän on kirjoittanut viisi merenkulun historiaa käsittelevää kirjaa, ja lisäksi hänen akvarellejaan on useissa muissa kirjoissa.
Alpo Tuurnalan akvarellien näyttelyn toteuttaa Hertsikan Pumppu yhteistyössä John Nurmisen Säätiön kanssa, joka on myös julkaissut Tuurnalan merenkulun historiaa käsittelevät kirjat.
Näyttelyn avajaiset ovat lauantaina 15.10. klo 12–14. Näyttelyn avauspuheenvuorot käyttävät Hertsikan Pumpun puheenjohtaja Ari Virtanen ja Alpo Tuurnalan pitkäaikainen ystävä ja entinen esimies amiraali Juhani Kaskeala. Tämän jälkeen Alpo Tuurnala kertoo lyhyesti teostensa taustoista.
Näyttely on avoinna Hertsikan Pumpun asukastilassa 15.10.-31.11.2022 ma, ti ja to klo 9–15. Näyttelyssä on myös mahdollista tutustua Tuurnalan kahteen kirjaan ja hankkia niitä itselleen.

Kuvassa Tuurnalan akvarelli Teeklipperi.

AVOIMET OVET HERTSIKAN PUMPUSSA TORSTAISIN

Hertsikan Pumpun asukastilassa on avoimet ovet torstaisin klo 11-13. Tarjolla kahvia ja vapaata seurustelua.

Tervetuloa!

SYKSYN PIHAKIRPPIS ONNISTUI HIENOSTI

Sunnuntaina 11.9. Vanhan Herttoniemen pihakirppis järjestettiin ensimmäisen kerran syksyllä! Syksyn pihakirppis onnistui hyvin – myyjiä oli kevään tapahtumaan verrattuna hieman vähemmän, mutta yleisöä oli kuitenkin kivasti liikkeellä. Ennen kaikkea sää oli superhieno! Kiittävää palautetta syksyn pihakirppiksestä tuli runsaasti. Seuraava pihakirppis on ensi keväänä ja pihakirppis tullaan järjestämään myös ensi syksynä!

HERTSIKAN PUMPUN 10-VUOTISJUHLA 3.9.

Hertsikan Pumppu vietti 10-vuotisjuhliaan lauantaina 3.9. Juhlat onnistuivat oikein hyvin – ohjelma oli sopivan monipuolista ja vieraita riitti koko juhlan ajan. Jorma Harjamäen luontokuvanäyttelyn avajaiset keräsi runsaasti yleisöä ja itse kuvat saivat runsaasti kiitosta. Justo Silverio sai monet opettelemaan salsaa. Herkulliset letut tekivät hyvin kauppansa ja juhlan loppupuolella kuultiin Juha Peltomaan ja Antti Äijälän erinomaisia Vladimir Vysotski -tulkintoja. Valokuvanäyttelyn Pumpun 10 vuoden ajalta herätti myös kiinnostusta. Tästä on hyvä lähteä kohti seuraavaa 10 vuotta!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial