Siirry sisältöön

Opi uutta

Opi uutta

Hertsikan Pumpun kurssit

Koronaviruksen takia Hertsikan Pumpun asukastila on suljettu 7.4.2020 asti. Myös kaikki toiminta, kuten kurssit ja asukastyöpaja siirtyvät myöhempään ajankohtaan. Olemme yhteydessä tapahtumiimme ilmoittautuneisiin henkilökohtaisesti.

Yhteistöllisyys on huolenpitoa toisista. Nyt se tarkoittaa lähikontaktien karsimista ja harrastusten siirtämistä myöhempään ajankohtaan. Toivottavasti näemme taas pian yhteisen tekemisen äärellä!

Hertsikan Pumppu tarjoaa asukkaille mahdollisuuden osallistua erilaisille kursseille ja työpajoihin sekä järjestää niitä.

  • Kursseilla asukkaat voivat tutustua uuteen harrastukseen tai aiheeseen lähellä kotia.
  • Kurssit ovat asukkaiden ideoimia ja usein myös ohjaamia.
  • Hertsikan Pumppu järjestää kursseille tilat sekä markkinoinnin omissa kanavissaan.

Hertsikan Pumpun ensi kevään ohjelma on pitkälle valmis. Jo vakiintuneiden joogan ja elävän mallin piirustuskurssien lisäksi mukana on koko joukko ihan uusia kursseja, kuten lauluntekstien kirjoittaminen, puutarhasuunnittelu, parvekeviljely, parkour, luontokuvaus ja geokätköily. Linkit ilmoittautumisiin kunkin kurssin kohdalla. Tervetuloa mukaan!

Kursseista ilmoitetaan sitä mukaa, kun niiden järjestelyistä ohjaajien kanssa sovitaan. Ajankohtaisinta tietoa kursseista saat Hertsikan Pumpun Facebook-ryhmästä. Kurssimaksut pyritään pitämään kohtuullisina.

Jos sinulla on idea kurssista, jonka haluaisit Herttoniemitalolla järjestää, ota yhteyttä Pumpun koordinaattoriin (info (at) hertsikanpumppu.fi). Järjestämällä kurssin voit myös kokeilla esimerkiksi uutta yritysideaasi.

KEVÄT 2020

Porrastreenit Herttoniemessä!

Oletko kiinnostunut porrastreeenin aloittamista, tai oletko jo kokeillut sitä? Porrastreeni on tehokas koko kropan treenimuoto ja tehokas kalorienkuluttaja. Porrastreeni toimii voima-, nopeus- mentaaliharjoituksena. Porrastreeni kuuluu nykyään monen urheilulajin kesäharjoituksiin.
Hertsikan Pumppu kokosi syksyllä 15 hengen porrastreeniryhmän. Porrastreeni sopii kaikille, mutta ikävaatimuksena on vähintään 15 vuoden ikä. Porrastreeniä ei suositella henkilölle, jolla on sydänvika tai nivelrikko.
Porrastreenien vetäjänä toimii valmentaja ja entinen aktiiviurheilija Mika Elomaa.

Porrastreenit jatkuvat keväällä kahdesti viikossa, noin puoli tuntia kerrallaan. Treenien sisältö on joka kerta suunnilleen sama: alku- ja loppuverryttely ja itse treenit. Porrastreenit ovat Herttoniemen kuntoportailla (Majavatien päässä).
Porrastreeneissä ei kilpailla muitten kanssa, ainoat vastustajat ovat oma itse ja portaat.
Porrastreeniryhmä on ilmainen, mutta ilmoittautuneilta toivotaan sitovaa osallistumista.

Keväällä jatkuvaan porrastreeniryhmään on muutama paikka vapaana! Jos olet kiinnostunut, lähetä sähköpostia info@hertsikanpumppu.fi

 

Hyötypuutarhan suunnittelu 14.3.

Oletko aina haaveillut omakasvattamista yrteistä, vihanneksista ja kukista? Hyötypuutarhan suunnittelu -kurssi auttaa sinua suunnittelemaan ja toteuttamaan itsesi näköisen puutarhan, tuli se sitten omakotitalon pihaan, asfalttiviidakkoon tai parvekkeelle. Kurssin vetää alan yritys HÖRBS.

Kurssi sisältö:
• kaupunkiviljelyn hyödyt (ympäristö, terveys, yhteisöllisyys, estetiikka)
• mitä tarvitset oman hyötypuutarhan perustamiseksi (lava-, parveke- ja palstaviljely)
• käydään läpi Suomessa viihtyvät hyötykasvit
• kumppanuuskasveista
• miten sijoittelet kasvit
• kylvö ja istutus
• kasvien hoitamisesta
• TEHDÄÄN OMAT PIENPUUTARHASUUNNITELMAT

HÖRBS tarkkailee ympäristöä ja pyrkii toteuttamaan jokaisen puutarhan luontoa vaalien – jopa auttaen. Itselle ruokaa viljeltäessä on muistettava ruokkia myös pölyttäjiä ja pidettävä huolta maan elinvoimaisuudesta.

HÖRBS on suunnitellut ympyrän ja pyramidin muotoisia kasvimaita, metsäpuutarhan, itsekompostoituvan yrttimaan, pikku pihojen laatikkoviljelmiä sekä kaupunkilaisten oman hyötypuutarhan Helsingin Teurastamolle. Meneillään on myös yhden uuden sekä yhden vanhan kaupallisen farmin muuttaminen uusiuttavaan (regenerative) muotoon.

Kurssi peruttu ja siirtyy järjestettäväksi huhti-toukokuussa!

Elävän mallin piirustuskurssi II kevät 2020

AJANKOHTA: Hertsikan Pumpun tilassa (osoite Hiihtomäentie 36) 19.3., 26.3., 2.4. ja 9.4. klo 18.00-19.30. Kurssin pituus 4 kertaa.
SISÄLTÖ: Jokainen kerta alkaa 30 minuutin osuudella, jossa perehdytään anatomiaan ja sen piirtämiseen. Mallin piirtämistä on tämän jälkeen noin 60 minuuttia. Kurssin aikana saa tarvittaessa ohjausta harrastajaohjaajilta. Kurssi sopii sekä aloittelijoille että pidempään harrastaneille.

HINTA: 24 euroa.

OHJEITA: Mukaan tarvitset oman piirustuslehtiön (A4-koko sopii parhaiten) sekä hiiliä, liituja, tussikynän tai lyijykyniä. Myös siveltimet käyvät, jos käyttää vesivärejä tai vesiliukoista mustetta. Oman piirustustelineen voi ottaa mukaan, mutta myös nojatuolissa istuen lehtiötä voi hyvin pitää sylissä.

Kurssi peruttu! Kevään viimeinen kurssi järjestettäneen normaalisti, katso alempana.

Lauluntekstien kirjoittaminen 21.3.

Haluatko kokeilla lauluntekstin kirjoittamista?

LAULUNTEKSTIEN KIRJOITTAMINEN – KURSSI VASTA-ALKAJILLE SEKÄ ENEMMÄN KIRJOITTANEILLE

Tervetuloa lauluntekstien kirjoittaminen -kurssille! Voit tulla, jos osallistuit edelliseen kurssiin helmikuussa tai olet jo muuten aloitellut lauluntekstin tekemistä.
Laulunkirjoittamisesi tyylilaji voi olla mm. suomenkielistä laulelmaa, iskelmää, poppia, rockia, kansanmusiikkia. Kurssilla etsitään omaa tyyliä kirjoittajana, tehdään inspiroivia harjoituksia, tutustutaan tekstin muotoon ja koukkuihin. Kokeillaan myös yhdessä kirjoittamista eli co-writing -kirjoittamista. Musiikkitaustaa ei tarvita. Uskallus kirjoittaa ja näyttää keskeneräisiä tekstejä toisille riittää.
Voit halutessasi esitellä myös omia aiempia sävellyksiäsi teksteihisi (tuo oma soitin mukaan / tallenne mp3-muodossa).
Voit tulla mukaan myös enempi laulajana tai sävellys-kylki edellä; laulajan tai säveltäjänkin on tärkeää tietää miten lauluntekstiä tehdään, muokataan ja miten hyvän tekstin tunnistaa.

Hertsikan Pumpun tilassa (Hiihtomäentie 36) lauantaina 21.3. 2020 klo 12-15. Ota mukaan pientä evästä tauolle – keitetään kahvit.
Kurssin hinta: 30 euroa. Minimi 6 osallistujaa, max. 15 osallistujaa.
Ohjaaja: musiikki-valmentaja, laulaja-lauluntekijä Johanna Viksten. Tekstiä mennyt mm. Katri Ylanderille, Suvi Teräsniskalle, Club for Fivelle, Pate Mustajärvelle, Emiliannelle, Ipanapa- sekä Hääppöset-albumeille, kuoroille sekä koululaulukirjoihin, mukana Inspiraationa Juice -sävellyskisan voittajabiisissä 2018. Johanna on opettanut Työväenopistossa, HEO:n ja Metropolian lauluntekijälinjoilla.

Kurssi peruttu! Kurssi pyritään järjestämään huhti-toukokuussa.

Uusia näkökulmia maalaamalla 24.3.

Haluaisitko kokeilla, miten maalaamalla voi tutustua itseensä ja löytää uusia näkökulmia? Niin sanotussa olioksi ulkoistaminen -tekniikassa työstettävä asia ulkoistetaan itsestä paperille, jolloin sen kanssa on helpompi kommunikoida. Näin voimme selvittää esimerkiksi, mikä rooli sillä on elämässämme, mitä se tarvitsee ja miten tilanteeseen voisi vaikuttaa.

Kurssin sisältö:
– Ohjaaja esittelee kurssin ja käytettävän menetelmän.
– Esittelykierros.
– Vapaavalintainen aihe tai asia “maalataan ulos” paperille.
– Pohditaan ja keskustellaan yhdessä, mitä oivalluksia kuvasta nousee. Ohjaaja tarjoaa apukysymyksiä.
– Haetaan tilanteeseen uuta näkökulmaa tai ratkaisua esimerkiksi kuvallisin keinoin.
– Loppukeskustelu ja opitun purku.
Aiempaa taideosaamista ei tarvita, ainoastaan avoin mieli ja utelias sydän!
Kaikki taidetarvikkeet saat paikan päältä! Mukaan saa ottaa halutessaan juotavaa ja pientä evästä.

Vera tekee myös yksilökäyntejä. Jos kiinnostuit aiheesta, voit tulla maksuttomalle henkilökohtaiselle 30 minuutin tutustumiskäynnille Veran työhuoneelle. Ota yhteyttä vera.khryashcheva@gmail.com.

Hertsikan Pumppu, Hiihtomäentie 36, 24.3. klo 17.30-20.
Kurssin hinta: 54 euroa. Maksimi 10 osallistujaa.
Ohjaaja: ohjaaja Vera Khryashcheva on ratkaisukeskeisten taidemenetelmienohjaaja, taideyrittäjä ja VTM.

Kurssi peruttu! Kurssi pyritään järjestämään huhti-toukokuussa.

Parvekeviljelykurssi 28.3.

Tervetuloa parvekeviljelykurssille! Kurssilla käsitellään seuraavia aiheita:
• Parvekkeen hyötykasvit ja yrtit
• Monivuotisia kasveja parvekkeella
• Kukkiva parveke

Hertsikan Pumppu, Hiihtomäentie 36, lauantaina 28.3. klo 12.45-14.45

Ohjaaja: ohjaajana Myllypuron Martat

Hinta: 35 euroa. Minimi 9 osallistujaa.

Kurssi peruttu! Kurssi pyritään järjestämään huhti-toukokuussa.

Joogakurssi senioreille kevällä 2020

Hertsikan Pumppu järjestää keväällä 2020 joogakurssin senioreille 2.4. – 28.5. torstaisin klo 10 – 11. Kurssilla tehdään rauhallisia joogan perusliikkeitä, joiden tarkoituksena on lisätä kehon joustavuutta, tasapainoa ja kestävyyttä. Liikkeitä ohjaa oma luonnollinen hengitys, mikä auttaa keskittymään ja lisää tietoista läsnäoloa tässä hetkessä. Tavoitteena on kehon ja mielen yhteistyö, hyvä olo ja syvempi yhteys omaan itseen. Jooga auttaa kuuntelemaan omaa kehoa ja pitämään siitä huolta. Tunti päättyy loppurentoutukseen.

Kurssi soveltuu kaikille, joiden kunto sallii yksinkertaisia taivutuksia omaa kehoa kuunnellen. Kurssin ohjelma on suunniteltu erityisesti senioreita ajatellen, mutta siihen voivat osallistua myös nuoremmat rauhallisesta joogasta kiinnostuneet. Oma jooga-alusta tulisi ottaa mukaan. Jumppakuminauhasta, joogavyöstä tai pitkästä huivista voi olla apua joissakin liikkeissä. Myös tennispallolla on kurssilla käyttöä.

Herttoniemen Säätiön kerhotilassa (osoite Näätätie 21) 2.4. – 28.5. torstaisin klo 10-11.

Kurssin hinta: 58 euroa. Minimi 13 osallistujaa.

Ohjaaja: Joogaopettaja Merja Kivelä

Kurssille mukaan: Kurssille tulisi ottaa mukaan oma jooga-alusta. Muita mukaan otettavia apuvälineitä: tennispallo, jumppakuminauha, joogavyö tai pitkä huivi.

Kurssi peruttu! Kurssi pyritään järjestämään ensi syksynä.

Tule kokeilemaan parkouria! Kokeilukurssilla parkourataan Herttoniemen ulkoalueilla hyödyntäen ympäristön tarjoamia liikkumismahdollisuuksia. Parkourissa lajina keskitytään kehittämään liikkumiseen tarvittavia perusominaisuuksia kuten tasapainoa, voimaa, dynaamisuutta, kestävyyttä, tarkkuutta, tilan hahmotusta ja luovuutta mm. hyppimällä, kiipeämällä, juoksemalla sekä erilaisia ylityksiä ja alituksia tehden.

Kurssi pidetään Herttoniemessä 19.9. (entisen hyppyrimäen maasto urheilukentän ja Vanhankaupunginlahden välissä) klo 12-13.30.
Kurssin hinta: 25 euroa. Minimi 8 osallistujaa, maksimi 15 osallistujaa.
Ohjaaja: Kurssin suunnittelee ja toteuttaa Parkour Akatemian ohjaaja.
Ilmoittautuminen 5.9. mennessä.

Tervetuloa kuvaamaan lähiluontoa! Syksyinen luonto tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia luovaan valokuvaukseen hyönteisistä nisäkkäisiin, kukista lintuihin, lähikuvien makromaailmasta laajoihin maisemasommitelmiin. Luontokuvauskurssilla tehdään parituntinen patikkaretki lähimaastossa, kuvataan paljon, kerrotaan vinkkejä kuvaamisesta, sommittelusta, kuvaustekniikasta ja tavoista löytää luonnosta kuvauskohteita, lähestyä villejä eläimiä ja hyödyntää luonnonvaloa tunnelmien luomisessa. Kuvasit sitten kännykällä taikka järjestelmäkameralla kurssi soveltuu sinulle.
Mikäli sääolosuhteet eivät suosi patikkaretkeä, kurssi pidetään teoriapainotteisena Hertsikan Pumpn tilassa.

Kurssi pidetään Herttoniemen maastossa 12.9. klo 10-12.
Kurssin hinta: 25 euroa. Minimi 6 osallistujaa, maksimi 15 osallistujaa.
Ohjaaja: Kurssin vetäjänä toimii elokuva-alan ammattilainen ja innokas luontokuvaaja Jorma Harjamäki
Ilmoittautuminen 5.9. mennessä.

Haluaisitko kerätä villivihanneksia, mutta oma kasvituntemus epäilyttää?
Tervetuloa mukaan opastetulle villivihanneskävelylle Herttoniemen lähiluontoon!

Paikka: Kokoontumispaikkana Hertsikan Pumppu (Hiihtomäentie 36).

Lisätietoa: Mukaan kannattaa ottaa säänmukaiset vaatteet, pusseja (esim. käytetyt hedelmäpussit käyvät hyvin), kumihanskat, sakset, muistiinpanovälineet ja kamera/kännykkäkamera.
Kävelyllä saat vinkkejä niin kasvien tunnistamiseen, keräämiseen kuin ruoanvalmistukseenkin.

Ohjaaja: ohjaajana toimii pitkään villivihanneksia itse kerännyt ja hyödyntänyt herttoniemeläinen Maala Nieminen.

Tapahtuma järjestetään säävarauksella: pieni tihku ei ole este, mutta kaatosateen sattuessa retki perutaan.

Hinta: 20 euroa. Minimi 10 osallistujaa, maksimi 20.

Ilmoittautuminen 4.5. kurssille 27.4. mennessä ja 11.5. kurssille 4.5. mennessä.

AJANKOHTA: Hertsikan Pumpun tilassa (osoite Hiihtomäentie 36) 7.5., 14.5., 20.5. ja 28.5. klo 18.00-19.30. Kurssin pituus 4 kertaa. Huom! Helatorstaita edeltävä kokoontuminen on keskiviikkona 20.5.
SISÄLTÖ: Jokainen kerta alkaa 30 minuutin osuudella, jossa perehdytään anatomiaan ja sen piirtämiseen. Mallin piirtämistä on tämän jälkeen noin 60 minuuttia. Kurssin aikana saa tarvittaessa ohjausta harrastajaohjaajilta. Kurssi sopii sekä aloittelijoille että pidempään harrastaneille.

HINTA: 24 euroa.

OHJEITA: Mukaan tarvitset oman piirustuslehtiön (A4-koko sopii parhaiten) sekä hiiliä, liituja, tussikynän tai lyijykyniä. Myös siveltimet käyvät, jos käyttää vesivärejä tai vesiliukoista mustetta. Oman piirustustelineen voi ottaa mukaan, mutta myös nojatuolissa istuen lehtiötä voi hyvin pitää sylissä.

ILMOITTAUTUMINEN: Sitova ilmoittautuminen 29.4.2020 mennessä. Kurssi toteutuu jos ryhmään tulee vähintään 14 osallistujaa.

Oletko kiinnostunut aloittamaan geokätköilyn? Geokätköily on koko perheen harrastus, jossa etsitään satelliittipaikantimen avulla muiden harrastajien piilottamia geokätköjä. Geokätköilykurssilla perehdytään harrastuksen perusteisiin, luodaan oma geokätköilytunnus ja opetellaan geokätköilysovelluksen käyttö puhelimessa (Android ja iPhone). Teoriaosuuden jälkeen menemme yhdessä etsimään muutaman geokätkön lähialueelta.
Osallistujia pyydetään etukäteen lataamaan puhelimeensa Geocaching -geokätköilysovellus.

Kurssi pidetään Herttoniemessä klo 10-12. Aluksi noin tunnin teoriaosuus sisätiloissa, sen jälkeen mennään maastoon.
Kurssin hinta: 25 euroa. Minimi 14 osallistujaa, maksimi 20 osallistujaa.
Ohjaaja: Kurssin vetää yli 16 vuotta geokätköilyä aktiivisesti harrastanut Harri Hirvasniemi.
Ilmoittautuminen 2.5. mennessä.

Tulossa syksyllä 2020:

  • Parkourkurssi
  • Luontokuvauskurssi
  • Joogakurssi
  • Elävän mallin piirustuskurssi

Lisäksi elokuussa:

  • Blues tanssi-kurssi

Voit lähestyä meitä myös omalla kurssi-ideallasi: info (at) hertsikanpumppu.fi

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial