Siirry sisältöön

Opi uutta

HERTSIKAN PUMPUN KURSSIT

Hertsikan Pumppu tarjoaa asukkaille mahdollisuuden osallistua erilaisille kursseille ja työpajoihin sekä järjestää niitä.

 • Kursseilla asukkaat voivat tutustua uuteen harrastukseen tai aiheeseen lähellä kotia.
 • Kurssit ovat asukkaiden ideoimia ja usein myös ohjaamia.
 • Hertsikan Pumppu järjestää kursseille tilat sekä markkinoinnin omissa kanavissaan.

Kursseista ilmoitetaan sitä mukaa, kun niiden järjestelyistä ohjaajien kanssa sovitaan. Ajankohtaisinta tietoa kursseista saat Hertsikan Pumpun Facebook-ryhmästä. Kurssimaksut pyritään pitämään kohtuullisina.

Jos sinulla on idea kurssista, jonka haluaisit Herttoniemitalolla järjestää, ota yhteyttä Pumpun koordinaattoriin (info (at) hertsikanpumppu.fi). Järjestämällä kurssin voit myös kokeilla esimerkiksi uutta yritysideaasi.

KEVÄÄN 2019 kurssit:

 • TAIJI-KURSSI KEVÄT 2019
  Pehmeää liikuntaa kaikille!
  Taijiquan on vanha kiinalainen taistelutaito, joka on nykyään eniten tunnettu terveyttä edistävänä liikuntamuotona. Taiji sopii pehmeytensä ja hitaiden liikkeidensä ansiosta kaikenikäisille ja -kuntoisille.
  Taijissa seurataan muotoa mutta sitä tekee kukin omien edellytystensä mukaan. Kurssi sopii siis niin aloittelijoille kuin aiemmin harrastaneillekin.
  Herttoniemitalolla TORSTAISIN kello 10-11 ajalla taiji 10.1.-14.3. (hiihtolomaviikolla 21.2. ei kurssia). Kurssin hinta: 20 euroa (yhteensä 9 kertaa).
  Ohjaaja: Marja Nurmi
  Kurssille mukaan: Joustavat vaatteet ja ohutpohjaiset tossut.
  Kurssi järjestetään, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 10. Sitovat ilmoittautumiset 7.1. mennessä. https://goo.gl/forms/N4IzzkT2dX7k4kZd2

 

 • KUNDALINIJOOGA 9.3.
  Teemme aluksi energisoivan, hermostoa ja sisäeritystä vahvistavan jooga-kriyan, minkä jälkeen on mukavampi istua meditaatioharjoitteluun.
  Tutustumme Kirtan Kriya-meditaatioon.
  Tämä aktiivinen meditaatio on hyvä muistille, keskittymiselle sekä auttaa meitä intuitiivisesti lukemaan ympäristöämme ja parantaa kommunikaatiota. (Erinomainen pariskunnille!)
  Lisää Kirtan Kriyan hyvistä vaikutuksista voit lukea tästä linkistä: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/prime-your-gray-cells/201606/yoga-and-kirtan-kriya-meditation-bolster-brain-functioning
  HUOM. Krapula, alkoholi tai muut huumaavat aineet eivät sovi kundalinijoogan kanssa yhteen. Voit keskustella lääkärisi kanssa, mikäli sinulla on esim. lääkitys.
  Jokainen harjoitus on tietoisuuden kehittämisen väline ja väylä oman itsen syvempään ymmärtämiseen ja kuuntelemiseen. Jokainen osallistuja kantaa vastuun omasta hyvinvoinnistaan sekä tekemistään valinnoista.
  Mielenharjoittamisen myötä elämään tulee lisää selkeyttä, ymmärrystä itsestä, lisää malttia ja myötätuntoa itseä ja ympäristöä kohtaan, mikä heijastuu usein mm. elämän ja unen laadun paranemisena.
  Paljonko maksaa? Sinä päätät. Kyse on energian vaihdosta: jotain kannattaa maksaa, ettei tarvitse tyhjin käsin lähteä… Voit harjoitella totuuden ja sydämen kuuntelua myös tässä kohtaa. Yleensä lahjoitukset ovat 10-20 euron väliltä.
  • Joogan ytimessä on elämänvoiman käsittäminen tiedostamisen kautta, mikä tapahtuu yksinkertaisimmin keskittymällä hengitykseen.
  • Kun kehossamme kasvaa tietoisuus, se myös heijastuu ajattelussamme, valinnoissamme, puheissamme, teoissamme ja hyvinvoinnissamme.
  • Siten jooga ja meditointi toimivat siltana hengittävän tietoisuuden ja materian maailman välillä.
  • Kundalinijoogan meditaatioissa on tarkka ja selkeä muoto, mikä helpottaa harhailevan mielen keskittämistä ja tukee elämänvirran konkreettista kokemista.
  Kaisu Kurki, Hanspreet Kaur on valmistunut tietoisuuden jooga- ja meditaatio-ohjaajaksi Kundalini Research Institutesta (NM, USA)
  Herttoniemitalo 9.3. klo 12.45-14.45. Ilmoittautuminen 7.3. mennessä. https://goo.gl/forms/woxMrXllEVV0KDBE3

 • ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI II KEVÄT 2019
  AJANKOHTA: Herttoniemen kirjaston tapahtumatilassa 14.3.-4.4.2019 klo 18.00-19.30. Kurssin pituus 4 kertaa. HUOM! Viikonpäivä on muuttunut aikaisempiin verrattuna. Kurssi on nyt torstaisin.
  SISÄLTÖ: Jokainen kerta alkaa 30 minuutin osuudella, jossa perehdytään anatomiaan ja sen piirtämiseen. Mallin piirtämistä on tämän jälkeen noin 60 minuuttia. Kurssin aikana saa tarvittaessa ohjausta harrastajaohjaajilta. Kurssi sopii sekä aloittelijoille että pidempään harrastaneille.
  HINTA: 24 euroa (maksulla katetaan mallin palkkiokulut ja tilavuokra).
  OHJEITA: Mukaan tarvitset oman piirustuslehtiön (A4-koko sopii parhaiten) sekä hiiliä, liituja, tussikynän tai lyijykyniä. Myös siveltimet käyvät, jos käyttää vesivärejä tai vesiliukoista mustetta. Oman piirustustelineen voi ottaa mukaan, mutta myös nojatuolissa istuen lehtiötä voi hyvin pitää sylissä.
  ILMOITTAUTUMINEN: Sitova ilmoittautuminen 12.3.2019 mennessä. Kurssi toteutuu jos ryhmään tulee vähintään 13 osallistujaa. Ilmoittautumislomake: https://goo.gl/forms/GSDBFJ2DgD0jiGev2

 • YIN JOOGA 23.3.
  Yin jooga yhdistää perinteisen Kiinalaisen lääketieteen sekä joogan. Yin-tunnilla harjoittelemme rauhallisessa tahdissa keskittyen ulkoisen liikkeen hidastamiseen ja pysähtymiseen viipyen rentouttavissa asennoissa useita minuutteja. Yin-harjoituksessa kehon liikkeen pysäyttäminen mahdollistaa harjoituksen siirtämisen mielen puolelle, hengitykseen ja keskittymisharjoituksiin ja rentoutumiseen.
  Tutustumme myös akupainantaan (akupunktiopisteiden itsehoitoon), joka on kiinalaisen lääketieteen yksi keskeinen hoitomuoto. Tunnin jälkeen olo on rentoutunut, jopa raukea – parhaimmillaan nukut seuraavat yöunet sikeästi ja heräät uuteen päivään virkeänä ja energisenä. Tule rentoutumaan ja tutustumaan itseesi lempeän joogaharjoituksen parissa, aiempaa kokemusta joogasta ei tarvita.
  Varaa oma pitkä alusta tai jumppamatto SEKÄ viltti tai peitto mukaan. Käytämme vilttiä apuvälineenä asentojen ja kehosi tukemisessa, joten tuo mahdollisimman paksu peitto (esim. lakana tai pieni pyyhe ei riitä).
  Pukeudu rentoon asuun, jossa on mukava liikkua. Kehon rentoutuessa voi tulla viileä, joten varaa mukaan myös lämpimämpää päällepantavaa. Herttoniemitalon liikuntasali on varsinkin näin talviaikaan aika viileä, joten se kannattaa ottaa myös vaatetuksessa huomioon.
  Yin jooga sopii kaikille, mutta ohjaaja ei suosittele sitä raskaana oleville pitkien venytysliikkeiden takia.
  Herttoniemitalo lauantaina 23.3. klo 12.45-14.45. Ohjaaja Lotta Leiwo. Hinta 15 euroa. Lisätietoja ohjaajasta: www.lottajooga.fi.
  Ilmoittautuminen 21.3. mennessä. https://goo.gl/forms/Whtrs0MK6cfg3bG23

 • PILATES 13.4.
  Pilates on Joseph Pilateksen kehittelemä kehonhallintamenetelmä. Menetelmä kehittää keskivartalon voimaa, parantaa ryhtiä ja tehostaa hengitystä.
  Kurssilla käydään lyhyesti läpi pilateksen taustaa ja perusperiaatteita. Lisäksi käydään läpi yleisimmät lähtöasennot ja lateraalihengityksen tekniikkaa, harjoitellaan klassisia mattopilateksen liikkeitä ja niiden variaatioita.
  Pilateksesta hyötyvät kaikenkuntoiset ihmiset, sillä harjoittelua voi aina syventää tai tarvittaessa keventää ja soveltaa.
  Ohjaaja Hedvig Lundsten on peruskoulutukseltaan fysioterapeutti, ja hän on suorittanut laajan pilatesohjaajakoulutuksen vuosina 2013-2015.
  Herttoniemitalo 13.4. klo 12.45-14.45. Maximiosallistujamäärä 20. Hinta 15 euroa. Oma alusta mukaan. Vesipullon voi halutetaan ottaa mukaan.
  Ilmoittautumiset 11.4. mennessä. https://goo.gl/forms/48bttMN8FkqIIXrQ2

SYKSYN 2018 alkaneet kurssit, jatkuu keväällä 2019

 • TIEDON POPULARISOINTIKURSSI
  Tutkimustiedon popularisointikurssi keskittyy tutkimustiedon kirjalliseen yleistajuistamiseen ja viestimiseen. Kurssilla käydään läpi kiinnostavan ja koukuttavan asiatekstin keinoja ja harjoitellaan muun muassa lehtijutun ja kolumnin kirjoittamista, mieluiten oman tutkimuksen tai raportin pohjalta. Kyse on työpajatyyppisestä työskentelystä, jossa lyhyiden esitysten lomassa keskustellaan ja harjoitellaan kirjoittamista. Kurssiin liittyy myös etätehtäviä. Kurssi on osin opintopiirityyppinen, osin asiantuntijoiden johdolla työskentelyä.
  Kurssi on tarkoitettu tutkijoille, asiantuntijoille ja muille henkilöille, jotka kirjoittavat asiatekstiä ja haluavat perehtyä sen yleistajuistamiseen ja kiinnostavan tekstin tekemiseen. Kurssin on suunnitellut lääkäri, tietokirjailija Iris Pasternack. Pasternack myös toimii kurssin vetäjänä, yhteistyössä tutkija Timo Ala-Vähälän kanssa. Vierailevat luennoijat mahdollisia.
  Kurssi kokoontuu 5 kertaa. Ensimmäinen tapaaminen on 24.10. klo 18-20 ja toinen 12.12. klo 16-20. Molemmissa paikkana Herttoniemen kirjaston Retrohuone. Kevään 2019 kokoontumispäivistä päätetään myöhemmin. Kurssi on ilmainen.  Tiedon popularisointikurssi_kurssisuunnitelma. Max 10 osallistujaa.
  Ilmoittautuminen: https://goo.gl/forms/B8yyROQsK1smAmBx2

 

VAKIOVUOROT KEVÄÄLLÄ 2019:

Perhekahvila viikottain maanantaisin
English Playgroup viikottain lauantaisin
Taiji viikottain torstaisin 10.1.-14.3. (ei 21.2. hiihtolomaviikolla)
Jooga viikottain torstaisin 21.3.-23.5.( ei kiirastorstaina 18.4. eikä 2.5.)
Virkkaus- ja Neulekahvila VirNe parittomien viikkojen keskiviikkona 18-20 Herttoniemen kirjaston romantiikkanurkkauksessa.

MUUTA TOIMINTAA:

Tiedon polarisointikurssi, alkaa 24.10.
Joogakurssi syksy 2018 1.-20.12.

Voit myös lähestyä meitä omalla kurssi-ideallasi: info (at) hertsikanpumppu.fi

MENNEET KURSSIT JA TILAISUUDET:

KEVÄT 2019

ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUKURSSI KEVÄT 2019
OPI INTIALAISEN PÄÄHIERONNAN KOTIOTTEET -ILTAPÄIVÄ 9.2.
PERHEJOOGA 26.1.
IKÄMUISTI JA VAI MUISTISAIRAUS? Pirkko Telarannan muistiaiheinen luento 19.1.
ÄÄNIMALJARENTOUTUS 12.1.

SYKSY 2018

JOOGAKURSSI SYKSY 2018
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI II SYKSY 2018
JOULUBASAARI 1.12.
VAATEVAIHTAJAISET 17.11.
OSALLISTUVAN BUDJETOINNIN IDEOINTITILAISUUS 15.11.
TUTUSTU PILATEKSEEN 10.11.
PEHMOLELUILLE VAATTEITA JA TALOJA 10.11.
ASUKASTILAKARTOITUKSEN LUOVUTUSTILAISUUS 30.10.
SYVÄVENYTTELY 27.10.
TAIJI KURSSI SYKSY 2018
ERÄTORI 2.0 IDEOINTITILAISUUS 10.10. (yhteistyössä arkkitehti Sasu Marilan kanssa)
JOHDATUS ASAHIIN -KURSSI 29.9.
KESKUSTELUTILAISUUKSIEN SARJA "HERTSIKA JA MUU MAAILMA" -EVA PACKALÉN 9.10.
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI SYKSY 2018
HAPATUSKURSSI 10.9. ja 18.9.
INTIALAISEN PÄÄHIERONNAN KOTIOTTEET 15.9.
KESKUSTELUTILAISUUKSIEN SARJA "HERTSIKA JA MUU MAAILMA" - OUTI ALANKO-KAHILUOTO 11.9.
YIN JOOGA – RENTOUTTAVA JOOGAHARJOITUS 1.9.

KEVÄT 2018
JOOGARYHMÄ KEVÄT 2018
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI III KEVÄT 2018
FASTHOLMAN SAUNAN IDEOINTITILAISUUS 23.5.
VILLIVIHANNESKÄVELY HERTTONIEMESSÄ 21.5.
HERTTONIEMELÄISTEN KUOROJEN KEVÄTKONSERTTI 16.5.
KOMPOSTOINTIKURSSI 23.4.
LINTURETKI VANHANKAUPUNGINLAHDELLE JA VIIKKIIN 15.4.
MINDFULNESS PÄHKINÄNKUORESSA 14.4.
KANSALLINEN KAUPUNKIPUISTO -ILTA 12.4.
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI II KEVÄT 2018
TAIJI-KURSSI KEVÄT 2018
NAISTEN VAATEVAIHTAJAISET 17.3.
SHINDO-VENYTTELY 17.3.
KESKUSTELUTILAISUUKSIEN SARJA ”HERTSIKA JA MUU MAAILMA” 6.3. – HANNE VALTARI
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI I KEVÄT 2018
KEHONHUOLTO 17.2.
LASTENVAATTEIDEN VAIHTAJAISET 10.2.
KESKUSTELUTILAISUUKSIEN SARJA ”HERTSIKA JA MUU MAAILMA” 7.2. – KAARINA HAZARD
TUTUSTU ALEXANDER-TEKNIIKKAAN 20.1.
KESKUSTELUTILAISUUKSIEN SARJA ”HERTSIKA JA MUU MAAILMA” 15.1. – MARKO JUNKKARI
IKÄMUISTI JA VAI MUISTISAIRAUS? Pirkko Telarannan muistiaiheinen luento 13.1.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial